Det är lätt att stirra sig blind i arbetet med en webbplats och endast fokusera på grymt content som ska locka trafik i de olika kanalerna. Eller lägga tid på en slipad design. Kanske är det brist på kunskap som gör att tekniska aspekter inte diskuteras lika mycket – men sanningen är att teknik är otroligt viktigt när det gäller SEO och övrig digital marknadsföring. I denna artikeln tänkte jag kort prata om HTTPS och förhoppningsvis ge er förståelse för vad det är och varför ni måste ha det.

 

Vad betyder HTTPS? 

HTTPS står för Hypertext-Transfer-Protocol-Standard och är ett sätt att kryptera kommunikation till och från webbplatser. Allt som en besökare gör på en webbplats sker i form av kommunikation med webbplatsen. Om besökaren vill gå in på en specifik sida, så skickas det automatiskt en förfrågan till webbplatsen som i sin tur returnerar antingen godkänt eller icke godkänt. Det är anledningen till att en besökare ibland stöter på en 404-sida. I det scenariot har besökare skickat en förfrågan till webbplatsen, och i retur har webbplatsen skickat ett icke-godkänt svar eftersom sidan besökaren efterfrågan inte längre existerar. All kommunikation mellan besökare och webbplats blir krypterad om det finns korrekt HTTPS implementerat på webbplatsen. 

 

Är det viktigt att ha HTTPS?

Ja, det är viktigt att ha HTTPS implementerat på sin webbplats. Utan HTTPS kan känslig data hamna i fel händer. När en besökare t.ex. vill logga in på en sida, så skickas en förfrågan till webbplatsen med inloggningsuppgifter. Om det inte finns HTTPS på webbplatsen så finns det risk att en utomstående kan avlyssna kommunikationen och därmed komma åt inloggningsuppgifterna. HTTPS krypterar all kommunikation, så att även om någon avlyssnar trafiken, kommer dem aldrig kunna lista ut vad den innehåller.

 

Bryr sig Google om HTTPS?

Google bryr sig väldigt mycket om HTTPS. Eftersom Googles intresse ligger i användarens bästa föredrar dom att alltid presentera högsta möjliga kvalitet. Desto nöjdare användare, desto bättre går det för Google. HTTPS är en av faktorerna Google värderar som kvalitet och dem markerar därmed sidor som har ett korrekt HTTPS-certifikat med ett grått lås i webbläsaren. 

Klickar ni på det gråa låset dyker detaljer om certifikatet upp

Utöver visuella fördelar med HTTPS har Google även nyligen gått ut och presenterat kommande ändringar. Det gäller webbplatser som har HTTPS implementerat men vars innehåll kommer från osäkra källor. En webbplats med HTTPS kan t.ex. ladda in en bild från en annan webbplats, som i sin tur inte är säker. Detta kallas för mixed content och är något Google nu planerar att sätta stopp för. Det är därför rekommenderat att se över innehåll på er webbplats och se till så att allt innehåll laddas med säker kryptering. Om inte kan det hända att innehåll på er sida blockeras i kommande uppdateringar. 

 

Kostar det pengar att ha HTTPS?

Nej, det behöver inte kosta pengar utan det finns gratis varianter. Let’s Encrypt och Cloudflare är två exempel som är erbjuder HTTPS gratis. Gratisvarianterna duger för mindre sidor och bloggar, men för större aktörer så som en e-handlare rekommenderas det starkt att köpa ett certifikat.

 

Varför ska ni köpa ett SSL/TLS-certifikat om det erbjuds gratis?

Skillnaden på dem certifikat som kostar jämfört med gratisvarianterna är bland annat kraven på verifiering. Att ansöka om ett gratis certifikat kräver ganska lite. Den som är ute efter att köpa ett certifikat kommer få fler frågor och det är även vanligt att de som utfärdar certifikatet kan ringa upp och ställa lite frågor. Detta är för att säkerställa att ingen utomstående försöker skaffa ett certifikat i ert företags namn. Utöver verifiering tillkommer en gedigen support och garanti för den som köper ett certifikat. Ett gratis certifikat är giltigt i 90 dagar, sedan måste det förnyas – certifikat som kostar är i regel giltigt i 2 år.

 

Förhoppningsvis har ni lite bättre koll på HTTPS efter att ha läst detta. Har ni fler obesvarade frågor gällande HTTPS eller andra tekniska områden så kan ni skicka iväg ett melj till mig! 🙂

Pin It on Pinterest

Share This