Som ni kanske har hört eller läst så påbörjade Google sin link spam update under juli månad och påverkar dig som arbetar med sökmotoroptimering. Uppdateringen som egentligen skulle ta två veckor att rulla ut blev färdig i slutet på augusti.

Målet med uppdateringen är en del av det ständiga arbetet som Google utför för att göra algoritmen smartare samt ge den bättre förutsättningar i att identifiera länkar som inte har uppstått på ett naturligt sätt.

Vad innebär link spam uppdateringen?

Uppdateringen innebär att algoritmen blir smartare när det kommer till att identifiera länkar som inte har uppstått på ett naturligt sätt. I grund och botten så länkar man från en sida till en annan för att ge besökaren tillgång till relevant information eller produkt. Externa länkar är bra för båda rankingen i sökresultatet men är även bra för besökaren som kan hitta till relevanta sidor.

Om man å andra sidan tjänar pengar på att driva trafik till butiker i form av affiliate så behöver man uppge detta när man länkar. Man bör använda sig utav rel=”sponsored” för att berätta för Google att det är en sponsrad länk.

Samma sak gäller om det är ”user generated content” så bör man ange det i koden när man skapar en länk som pekar mot en annan hemsida.

Google vill med hjälp av den här uppdateringen skapa ett sökresultat som är relevant för personen som söker. Med andra ord så vill man inte att affiliate länkar ska påverka placeringen av en sida. Istället vill man att både innehållet och tjänsten som man marknadsför ska ranka bra pga att den är relevant och bra.

Google’s algoritmer blir bättre och bättre på att hitta länkar som skapats på ett onaturligt sätt och sätta ett ”noll-värde” på dessa. Det är därför viktigt att följa Googles riktlinjer, skapa relevant innehåll och naturliga länkar som är uppjagade på korrekt sätt.

Har Google’s uppdatering påverkat min webbplats?

Det är svårt att säga. Det vi har att gå på är datum på när uppdateringen har rullats ut. Det vi kan göra är att jämföra data mot perioden innan Google började rulla ut uppdateringen. Glöm inte att räkna in att det är sommar, beroende på vad du säljer så kan trender och mycket annat också påverka trafik/försäljning både positivt som negativt.

Pin It on Pinterest

Share This