Ett SEO-anpassat innehåll är även tydligt och målgruppsanpassat per ”automatik”.
Många verkar tro att sökmotoroptimering (Search Engine Optimisation – SEO) är en teknisk åtgärd man sätter igång på sin webbplats. Det är inte så jag ser på SEO (även om teknik är en del av det).
Google har i sina riktlinjer sagt att en av de grundläggande principerna vi bör följa är att skapa sidor för användare och inte för sökmotorer. Jag brukar faktiskt säga sökoptimering istället för sökmotoroptimering, för jag tycker det är ger en subtil men viktig skillnad i känsla.
Vissa säger till och med att vi kanske ska överge begreppet Search Engine Optimisation och istället använda Search Experience Optimisation. Då flyttar vi fokus bort från sökmotorn och fäster blicken mot användarens upplevelse istället.
”För mig är att skapa SEO-anpassat innehåll ett sätt att kommunicera på som är extremt tydligt och inte kan missförstås.”
Sökoptimering – ett sätt att tänka
Jag ser SEO nästan som ett sätt att tänka, ett sätt att förhålla sig till information. För mig är att skapa SEO-anpassat innehåll ett sätt att kommunicera på som är extremt tydligt och inte kan missförstås.
Och att undvika missförstånd är inte lätt alla gånger. Använd gärna den här artikeln som en startpunkt för din resa mot ett tydligt och sökoptimerat innehåll. Du kommer märka att du får ett målgruppsanpassat innehåll på köpet. Låt mig visa dig.
Ett fiktivt skräckexempel på otydlig kommunikation
Även den enklaste epost-korrespondans kan bli till ett veritabelt helvete om du inte anstränger dig för att vara tydlig.
Jag har en kund som när han mejlar mig, aldrig skriver något i ämnesraden. Redan efter tio mejl från honom är det ganska svårt, för att inte säga omöjligt att enkelt hitta ett specifikt mejl från honom.
Han skriver också i väldigt generella och luddiga ordalag typ, ‘Du vet den där artikeln du tog fram till oss för ett tag sedan? Har du den sparad någonstans, jag kan inte hitta den?’
Jag himlar med ögonen och mumlar tyst för mig själv, ‘Nä det är inte så konstigt, för du döper ju aldrig dina filer till något vettigt. Om du bara hade namngett filerna hade du enkelt kunnat söka upp dom på din dator och inte behövt fråga mig var gång.’ och suckar tungt.
Tänk på att det här är bara ett fiktivt exempel, för en sådan där människa kan ju inte finnas i verkligheten, eller..?
Notera det briljanta i det här exemplet – om filerna är namngivna på saker man söker på då kan man också hitta dom. Precis som på Google. Om du använder de ord som din målgrupp söker på så kan de också hitta ditt innehåll.
Tydlighet underlättar för dig själv och för oss andra
Vad kan vi lära oss av det här exemplet? Jo, tydlig kommunikation, oavsett sammanhang vinner vi alla på. Så skriv ämnesrader som verkligen säger någonting och beskriver ämnet. Var specifik i själva innehållet. Inkludera detaljer och nämn saker vid deras riktiga namn. Tänk även igenom hur du döper dina filer och var du lägger dom. Lägg dom inte bara i en enda stor hög på skrivbordet. Skapa en logisk mappstruktur.
Detsamma gäller naturligtvis när det kommer till sidor på din webbplats. I stället för ämnesrader och mappstruktur är det sidnamn och sidstruktur vi pratar om, men även rubriker är viktiga.
”…tydlig kommunikation, oavsett sammanhang vinner vi alla på.”
Utmaningar för att skriva målgruppsanpassat
Om du skriver extremt tydligt och har som målsättning att inte kunna missförstås, kommer du automatiskt att skriva för din målgrupp. Och gör du det på rätt sätt kommer innehållet, ämnet, frågorna, svaren, orden, ja allt att träffa målgruppen rakt i hjärtat. Dom kommer känna igen sig. Dom kommer känna det som att du pratar direkt med dom och att du (i bästa fall) är en av dom.
Det kan vara lite svårt för någon utan ingående kunskap i ämnet eller målgruppen att nå Nirvana i sitt innehåll. Men du har ju fördelen att du har stor förståelse för er verksamhet och förhoppningsvis även era målgrupper. Om du nu inte mot förmodan jobbar på en byrå med olika målgrupper hela tiden, som jag gör.
Ett exempel där jag personligen hade haft väldigt svårt att göra innehåll riktat till målgruppen är om jag skulle göra innehåll till en gamingsajt. Jag spelar inte så ofta dataspel, så jag tillhör inte målgruppen själv. Och jag vet väldigt lite om dom. Vilka behov har den målgruppen? Vad vill dom veta mer av? Vilket språk pratar dom, alltså, vilket lingo, mannen? Ja, du hör ju själv att jag skulle göra bort mig direkt.
Ett verkligt skräckexempel på missad målgruppsanpassning
Här är ett rysligt exempel som jag själv upplevt.
När vår första dotter föddes hade hon, som så många andra barn en röd fläck i nacken. Storkbett kallades det förr i tiden. Nu säger man visst smultronmärke. Hon hade även ett rött märke på ena ögonlocket och ett på låret som var lite större och ”upphöjt”.
Även om vi hade en känsla av att det där är inget farligt och det kommer försvinna med tiden, så ville vi ändå prata med en läkare. Och det fick vi göra. Hon var väldigt pedagogisk och lugnande, ’Det är inget farligt, det kommer växa bort av sig själv. För att skynda på processen kan ni applicera den här krämen morgon och kväll.’
Så långt, så bra.
Men nu händer det… Innan vi skulle gå lämnar läkaren över ett blad med lite information om det här fenomenet som jag och min fru då får veta heter Hemangiom.
Om jag skulle skriva en artikel och förklara vad Hemangiom är så hade jag först tänkt igenom vem informationen riktar sig till. Vem är målgruppen? Om det är till oroliga föräldrar som i det här fallet så hade jag definitivt inte börjat med den här beskrivningen:
Vaskulär anomali är samlingsnamnet för kärlmissbildningar och kärltumörer. Den vanligaste tumören, infantilt hemangiom (smultronmärke) är en godartad tumör som…
STOPP där, vänta nu lite! Nu infinner sig direkt en obehagskänsla. Även om det står ”godartad” så är ordet tumör, för oss lekmän, knutet till ordet cancer och det ordet är knutet till döden. Även om det nuförtiden går att bota väldigt många fler cancer sjukdomar än vad vi kanske är medvetna om.
Jag hade åtminstone flyttat den här meningen, som stod längst ner på baksidan av faktabladet, så att den hamnat först:
Hemangiom är inte cancer och kan aldrig utvecklas till cancer.
Den som skrev den där meningen har en god insikt i hur oroliga föräldrar tänker. Bra där! Men varför i hela friden lägga den sist? Det är ju den allra viktigaste informationen. Börja med den!
Checklista för att skriva sökoptimerat, tydligt och målgruppsanpassat
Nu kanske du tänker så här, ’Men Pontus det var väl en himla massa onödiga ord bara för att få fram ett ganska enkelt budskap. Kan du inte sammanfatta det till mig?’
Jo det kan jag och visst du har nog rätt. Jag gick kanske lite långt i min storytelling här. Men jag tror och hoppas att det är dessa berättelser som får dig att tänka till både en och två gånger när du ska sätta dig ner för att skriva din nästa text. Och då blir påmind om vad som är viktigt.
Nu kommer sammanfattningen:
- Skriv det viktigaste först
- Tänk alltid på användaren, aldrig på sökmotorn
- Använd målgruppens ord överallt där du kan – sidnamn, rubriker, filnamn, med mera
- Var specifik och inkludera detaljer i ditt innehåll
- Lägg in dina sidor i en enkel-att-hitta-struktur
Kontakta gärna mig
Jag hoppas den här artikeln gav dig tillräcklig inspiration för att du ska kunna börja skriva sökoptimerat, tydligt och målgruppsanpassat. Om inte då kanske du vill ha lite mer hjälp. Ta då kontakt med mig så pratar vi vidare om hur du ska skriva för att lyckas få fler att hitta dina sidor på Google och framförallt gilla det dom läser.
Senior Digital Marketer and Consultant
Mejla mig
Ring: 0765-115141