Skapa SEO-anpassat innehåll

av Pontus Österlin

 | uppdaterad 02.06.2022

Ett SEO-anpassat innehåll är även tydligt och målgruppsanpassat per ”automatik”.

Många verkar tro att sökmotoroptimering (Search Engine Optimisation – SEO) är en teknisk åtgärd man sätter igång på sin webbplats. Det är inte så jag ser på SEO (även om teknik är en del av det).

Google har i sina riktlinjer sagt att en av de grundläggande principerna vi bör följa är att skapa sidor för användare och inte för sökmotorer. Jag brukar faktiskt säga sökoptimering istället för sökmotoroptimering, för jag tycker det är ger en subtil men viktig skillnad i känsla.

Vissa säger till och med att vi kanske ska överge begreppet Search Engine Optimisation och istället använda Search Experience Optimisation. Då flyttar vi fokus bort från sökmotorn och fäster blicken mot användarens upplevelse istället.

”För mig är att skapa SEO-anpassat innehåll ett sätt att kommunicera på som är extremt tydligt och inte kan missförstås.”

Sökoptimering – ett sätt att tänka

Jag ser SEO nästan som ett sätt att tänka, ett sätt att förhålla sig till information. För mig är att skapa SEO-anpassat innehåll ett sätt att kommunicera på som är extremt tydligt och inte kan missförstås.

Och att undvika missförstånd är inte lätt alla gånger. Använd gärna den här artikeln som en startpunkt för din resa mot ett tydligt och sökoptimerat innehåll. Du kommer märka att du får ett målgruppsanpassat innehåll på köpet. Låt mig visa dig.

Win, Win, Win!

Ett fiktivt skräckexempel på otydlig kommunikation

Även den enklaste epost-korrespondans kan bli till ett veritabelt helvete om du inte anstränger dig för att vara tydlig.

Jag har en kund som när han mejlar mig, aldrig skriver något i ämnesraden. Redan efter tio mejl från honom är det ganska svårt, för att inte säga omöjligt att enkelt hitta ett specifikt mejl från honom.

Det är inte mannen på bilden som skrivit mejlet.

Han skriver också i väldigt generella och luddiga ordalag typ, ‘Du vet den där artikeln du tog fram till oss för ett tag sedan? Har du den sparad någonstans, jag kan inte hitta den?’

Jag himlar med ögonen och mumlar tyst för mig själv, ‘Nä det är inte så konstigt, för du döper ju aldrig dina filer till något vettigt. Om du bara hade namngett filerna hade du enkelt kunnat söka upp dom på din dator och inte behövt fråga mig var gång.’ och suckar tungt.

Tänk på att det här är bara ett fiktivt exempel, för en sådan där människa kan ju inte finnas i verkligheten, eller..?

Notera det briljanta i det här exemplet – om filerna är namngivna på saker man söker på då kan man också hitta dom. Precis som på Google. Om du använder de ord som din målgrupp söker på så kan de också hitta ditt innehåll.

Tydlighet underlättar för dig själv och för oss andra

Vad kan vi lära oss av det här exemplet? Jo, tydlig kommunikation, oavsett sammanhang vinner vi alla på. Så skriv ämnesrader som verkligen säger någonting och beskriver ämnet. Var specifik i själva innehållet. Inkludera detaljer och nämn saker vid deras riktiga namn. Tänk även igenom hur du döper dina filer och var du lägger dom. Lägg dom inte bara i en enda stor hög på skrivbordet. Skapa en logisk mappstruktur.

Detsamma gäller naturligtvis när det kommer till sidor på din webbplats. I stället för ämnesrader och mappstruktur är det sidnamn och sidstruktur vi pratar om, men även rubriker är viktiga.

”…tydlig kommunikation, oavsett sammanhang vinner vi alla på.”

Utmaningar för att skriva målgruppsanpassat

Om du skriver extremt tydligt och har som målsättning att inte kunna missförstås, kommer du automatiskt att skriva för din målgrupp. Och gör du det på rätt sätt kommer innehållet, ämnet, frågorna, svaren, orden, ja allt att träffa målgruppen rakt i hjärtat. Dom kommer känna igen sig. Dom kommer känna det som att du pratar direkt med dom och att du (i bästa fall) är en av dom.

Det kan vara lite svårt för någon utan ingående kunskap i ämnet eller målgruppen att nå Nirvana i sitt innehåll. Men du har ju fördelen att du har stor förståelse för er verksamhet och förhoppningsvis även era målgrupper. Om du nu inte mot förmodan jobbar på en byrå med olika målgrupper hela tiden, som jag gör.

Ett exempel där jag personligen hade haft väldigt svårt att göra innehåll riktat till målgruppen är om jag skulle göra innehåll till en gamingsajt. Jag spelar inte så ofta dataspel, så jag tillhör inte målgruppen själv. Och jag vet väldigt lite om dom. Vilka behov har den målgruppen? Vad vill dom veta mer av? Vilket språk pratar dom, alltså, vilket lingo, mannen? Ja, du hör ju själv att jag skulle göra bort mig direkt.

Vem vet vilka ord den här gamern går igång på? Inte jag. Men en sak vet jag, han behöver en längre sladd till sitt headset.

Ett verkligt skräckexempel på missad målgruppsanpassning

Här är ett rysligt exempel som jag själv upplevt.

När vår första dotter föddes hade hon, som så många andra barn en röd fläck i nacken. Storkbett kallades det förr i tiden. Nu säger man visst smultronmärke. Hon hade även ett rött märke på ena ögonlocket och ett på låret som var lite större och ”upphöjt”.

Även om vi hade en känsla av att det där är inget farligt och det kommer försvinna med tiden, så ville vi ändå prata med en läkare. Och det fick vi göra. Hon var väldigt pedagogisk och lugnande, ’Det är inget farligt, det kommer växa bort av sig själv. För att skynda på processen kan ni applicera den här krämen morgon och kväll.’

Så långt, så bra.

Personerna på bilden är inte jag, inte min fru och inte vår dotter. Men vi är precis lika söta.

Men nu händer det… Innan vi skulle gå lämnar läkaren över ett blad med lite information om det här fenomenet som jag och min fru då får veta heter Hemangiom.

Om jag skulle skriva en artikel och förklara vad Hemangiom är så hade jag först tänkt igenom vem informationen riktar sig till. Vem är målgruppen? Om det är till oroliga föräldrar som i det här fallet så hade jag definitivt inte börjat med den här beskrivningen:
Vaskulär anomali är samlingsnamnet för kärlmissbildningar och kärltumörer. Den vanligaste tumören, infantilt hemangiom (smultronmärke) är en godartad tumör som…
STOPP där, vänta nu lite! Nu infinner sig direkt en obehagskänsla. Även om det står ”godartad” så är ordet tumör, för oss lekmän, knutet till ordet cancer och det ordet är knutet till döden. Även om det nuförtiden går att bota väldigt många fler cancer sjukdomar än vad vi kanske är medvetna om.

Jag hade åtminstone flyttat den här meningen, som stod längst ner på baksidan av faktabladet, så att den hamnat först:
Hemangiom är inte cancer och kan aldrig utvecklas till cancer.

Den som skrev den där meningen har en god insikt i hur oroliga föräldrar tänker. Bra där! Men varför i hela friden lägga den sist? Det är ju den allra viktigaste informationen. Börja med den!

Checklista för att skriva sökoptimerat, tydligt och målgruppsanpassat

Nu kanske du tänker så här, ’Men Pontus det var väl en himla massa onödiga ord bara för att få fram ett ganska enkelt budskap. Kan du inte sammanfatta det till mig?’

Jo det kan jag och visst du har nog rätt. Jag gick kanske lite långt i min storytelling här. Men jag tror och hoppas att det är dessa berättelser som får dig att tänka till både en och två gånger när du ska sätta dig ner för att skriva din nästa text. Och då blir påmind om vad som är viktigt.

Nu kommer sammanfattningen:

  • Skriv det viktigaste först
  • Tänk alltid på användaren, aldrig på sökmotorn
  • Använd målgruppens ord överallt där du kan – sidnamn, rubriker, filnamn, med mera
  • Var specifik och inkludera detaljer i ditt innehåll
  • Lägg in dina sidor i en enkel-att-hitta-struktur

Kontakta gärna mig

Jag hoppas den här artikeln gav dig tillräcklig inspiration för att du ska kunna börja skriva sökoptimerat, tydligt och målgruppsanpassat. Om inte då kanske du vill ha lite mer hjälp. Ta då kontakt med mig så pratar vi vidare om hur du ska skriva för att lyckas få fler att hitta dina sidor på Google och framförallt gilla det dom läser.

Pontus Österlin - Senior Digital Marketer and Consultant - Topvisible
Pontus Österlin
Senior Digital Marketer and Consultant
Mejla mig
Ring: 0765-115141
SEO-Guide från Ranktrail - enkel sökmotoroptimering

Senaste blogginläggen

Googles senaste uppdatering – hur gick det?

Googles senaste uppdatering – hur gick det?

Google justerar ständigt sina algoritmer, oftast små förändringar men i juni 2022 genomförde de en större uppdatering en så kallad "Core" uppdatering av hur sökresultatet rankas. Den här uppdateringen verkar ha påverkat en del sajter rejält. Har din sajt påverkats...

Kom igång med Podcast [strategi och utrustning]

Kom igång med Podcast [strategi och utrustning]

Det finns så många sätt att komma ut med dina budskap. Jag hoppas det inte känns överväldigande för dig, för här kommer ett sätt till - Podcast. Vad är en podcast? Enkelt förklarat är en podcast ett digitalt radioprogram, som inte sänds på radio utan som du laddar ner...

Hur du använder internlänkning bäst för SEO

Hur du använder internlänkning bäst för SEO

Även om du inte vet så mycket om hur sökmotoroptomering (SEO) fungerar så känner du säkert till att det är viktigt att få länkar som leder till ditt innehåll för att hamna högt upp på Google, eller? Det kallas ofta för backlinks och är externa länkar (från sajter som...

Content Marketing tips – återanvänd ditt innehåll

Content Marketing tips – återanvänd ditt innehåll

Ja det kanske kan låta lite som att fuska, men om du har lagt tid på att ta fram ett bra innehåll så varför inte klämma ut så mycket som möjligt av det innehållet? Du har ju redan gjort din brainstorming och all research och du vet vad du pratar om (förhoppningsvis)....

5 steg för att skapa Pillar Content (2022)

5 steg för att skapa Pillar Content (2022)

Pillar Content är en givande innehållsstrategi vid Sökmotoroptimering, Content Marketing och Inbound Marketing. Här kan du läsa om de 5 stegen som du går igenom när du skapar ditt Pillar Content! Pillar Content är ofta en del av ett Topic Cluster som tillsammans med...

Pin It on Pinterest

Share This