En stor del av SEO handlar om tekniska bitar som inte alltid är superlätta att förstå. En av dessa bitar är “Redirects” eller vidarebefordringar, den svenska översättningen som nästan aldrig används. En vanlig anledning till att webbsidor tappar trafik och placeringar på Google är att dem antingen glömmer eller implementerar redirects fel i samband med ändringar på webbplatsen. Om en sida tas bort på en webbplats så ska alla som försöker besöka sidan automatiskt vidarebefordras till en ny sida. Innan vi dyker djupare in på redirects så kan det vara bra att gå igenom varför det är viktigt från första början.

Varför är redirects nödvändigt? 

Inom SEO så spelar länkar en stor roll. Länkar fungerar som röster. Om Webbplats A har en länk som tar besökaren till Webbplats B, då ses detta som att Webbplats A lägger en röst på att Webbplats B har bra och relevant innehåll. Desto mer webbplatser som länkar till webbplats B desto större auktoritet och förtroende får webbplatsen av Google. Det finns många studier som pekar på att webbplatser med fler länkar till sig också rankar bättre på Google.

En länk måste ha en adress, en sida på en webbplats dit besökaren ska skickas. När webbplats B får allt mer och mer länkar pekade till sig så kommer det även bli tydligt exakt vilka sidor på webbplatsen som fått flest länkar.
Webbplats B har 300 länkar

– 100 länkar leder till /digital-marknadsföring
– 100 länkar leder till /seo
– 100 länkar leder till /ppc

Att dessa tre sidor fått så många länkar kommer göra sidorna har lättare att ranka bättre på Google och andra sökmotorer. Webbplats B kommer antagligen börja ranka bättre på just sökord kopplade till SEO, PPC och digital marknadsföring på grund av dessa länkar.

Webbplats B bygger om webbplatsen och sidan /seo finns inte längre, nu finns det en sida som heter /sokmotoroptimering istället. Det betyder att alla 100 länkar till den gamla sidan nu leder till en sida som inte finns. Då kommer webbplats B tappa den större delen av kraften som dessa länkar gav. För att inte tappa just denna kraft så redirectas alla besökare från /seo till /sokmotoroptimering.

Det är precis därför redirects är viktigt, sidor ni har haft länge och som under åren samlat på sig en hel del länkar bör redirectas om ni väljer att ta bort dem från er webbplats.

Olika typer av redirects

Det finns olika typer av redirects som går att göra som passar olika situationer. Dem sorteras baserat på olika statuskoder. Olika statuskoder för redirects

301: Permanent move En 301:a skickar besökaren vidare till den nya sidan och säger samtidigt att detta är en permanent flytt. Sidan besökaren försöker komma in på är borttagen och kommer inte tillbaks.
302: Temporary move Som det låter, har ni en sida som ligger nere temporärt så kan ni med hjälp av en 302:a skicka vidare besökarna till en ny sida så länge.

Detta är dom två typerna av redirects som ni bör känna till, och i nästan alla fall är det en 301:a ni ska använda.

Hur implementerar ni redirects?

Som tur är har nästan alla CMS plugins för att ni enkelt ska kunna sätta upp redirects. Om ni av någon anledning inte har möjligheten så går det är manuellt konfigurera en fil som ligger på er server. Filen heter .htaccess och där inne kan ni lägga till regler för att redirecta trafik. Detta steget dock väldigt tekniskt och något ni bör få hjälp med om ni inte är trygga med att hantera det själva.

 

Låter det som något ni behöver göra?

Om detta låter som något ni behöver hjälp med att implementera då ni på senare tid gjort om eller bygg en ny sajt, tveka inte att höra av er till oss så hjälper vi er att korrekt implementera redirects. För som sagt, annars riskerar ni att tappa otroligt värdefulla placeringar på Google.

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This