Här får du svar på hur viktig din URL och Domän är vid sökmotoroptimering men även tips för din Content Marketing.

URL och Domänen har troligtvis en viss påverkan på din SEO men den är mindre än vad det var en gång i tiden var. Och att använda ord i dina URL:er hjälper dig mycket vid analyser och det kan vara klokt att undvika siffror i URL:en vid Content Marketing.

Läs och förstå mer om url:er och domäner!

Är URL samma sak som Domän?

Innan vi kastar oss över hur viktig URL och Domännamnet är för din SEO så börjar vi med att enkelt definiera vad det är och dess skillnader.

Vad är en URL och Domän, är det samma sak?

Vad är en Domän?

Domänen är huvudadressen som du har köpt och äger och är även namnet till din webbplats. Du kan själv välja ditt namn (om det är ledigt) och det kan vara påhittat, ett generiskt ord eller olika kombinationer. Och websidan som man kommer till när man skriver in domänen är er startsida (index).

Exempel:

  • rantrail.se
  • topvisible.se

Och du kan ha olika ändelser på din domän, sk TLD (Top Level Domain). Du har säkert sett webbplatser med .com, det är den vanligast domänen. Men det finns även .nu, .org, .io, landsrelaterade som .dk, .no och många andra som .yoga, .tech och .actor. Domänmarknaden är numera enorm och välj den domän som passar din verksamhet bäst!

Vad är en URL?

URL:en (Universal Resource Locator) är en adress som innehåller domännamnet och är unik för varje enskild websida på din webbplats (även webshop).

För att hitta dina olika websidor så krävs det unika URL:er och du kan aldrig ha en och samma URL för två olika websidor. En URL innehåller dels domännamnet men även olika bokstäver, siffor och tecken.

Exempel:

ranktrail.se/sokmotoroptimering/

Om du säljer din domän så förlorar du då också dina URL:er, i sin enklaste förklaring.

Är Domänen viktig vid Sökmotoroptimering?

Det råder delade meningar huruvida domänen spelar roll vid sökmotoroptimering. Det vi vet med stor säkerhet är att domännamn som innehöll sökord spelade roll en gång i tiden men numera är det troligtvis det omvända, det spelar mindre eller ingen roll.

När du söker på Google så ser du mängder (!) av webbplatser med domäner som saknar helt sökord i sin domän och som ändå lyckas nå topplaceringarna.

Om du lockas av att köpa en domän som innehåller flera sökord så spelar det ingen roll för din SEO, däremot kan det finnas andra fördelar enligt Google.

Här besvarar John Mueller (Google) en fråga om just detta på Twitter.

Är URL:en viktig vid sökmotoroptimering?

URL:en har alltid varit viktig vid sökmotoroptimering (SEO) men detta har minskats över tiden i kombination med att Google’s algoritmer blir allt bättre på att tolka data och innehåll.

Google har vid flera tillfällen gått ut och sagt att URL:en är mindre viktig numera vid SEO, här ser du ett uttalande som John Mueller (anställd vid Google) har gjort.

Frågan som ställdes på Twitter är hur mycket det påverkar om man använder engelska sökord i en URL vars innehåll på websidan är på franska. Google’s svar var att det har en minimal effekt när websidan väl var funnen (indexerad) av Google.

Sökord i en URL förenklar din analys

Det är klokt att använda ett par ord i din URL för din websida eftersom det underlättar för dig när du studerar olika nyckeltal för dina websidor i Google Search Console eller Google Analtycis. När du ser orden i din URL så kan du snabbt förså vilken websida det är.

Om du struntar i att använda ord i din url och den istället fylls med olika tecken som inte har en betydelse för dig så kan det bli svårtolkat och ta längre tid när du analyserar data i Ranktrail, Google Search Console och Google Analytics.

Tänk efter innan du använder siffror i en URL

Det kan vara klokt att undvika siffror i en URL, framförallt om det är innehåll på websidan om kan ändras (uppdateras) och påverka betydelsen för siffran i URL:en.

Om du har en websida som exempelvis innehåller en guide med 5 tips, liknande denna så kan det vara onödigt med siffror om du vid ett senare tillfälle vill uppdatera din guide till 7 tips. Då blir url:en till viss del irrelevant och kan skapa förvirring. Ett knep är då att undvika just siffror i dessa typer av innehåll som är vanligt vid Content Marketing.

Viss kan du göra ren sk redirect om du ändrar en url, dvs pekar den gamle url:e mot den nye men detta är ett onödigt arbete. Om du ändrar url:en vid flera tillfällen så kan det bli en hel del redirects (sk loopar) och detta vill man i möjligaste mån undvika.

Överlag påverkar siffror i en URL ingen direkt roll och du behöver inte vara orolig att din websida ska påverkas negativt.

Pin It on Pinterest

Share This