Ifall ni använder er av så kallat “lazy loading” (skript), t.ex. CDN (Content Delivery Network) så kan du riskera att Google inte ser allt ditt innehåll på er webbplats!

D.v.s. det text- och bildinnehåll ni lagt upp kanske inte indexeras hos Google och detta kan öka risken att ni inte syns eller syns mindre i sökresultatet. Inte speciellt bra!

Vad är då “lazy loading”?

Lazy loading är när man använder sig av t.ex. javascript för att dölja text- och bildinnehåll på er webbplats. Klassiskt exempel är när man har en e-handel och på en kategorisida har man, låt säga två hundra produkter, men av laddtid- eller UX-anledningar valt att endast visa t.ex. tjugo produkter när kunden klickar till sidan. När besökaren sedan scrollar längre ned så laddar flera produkter och så vidare.

lazy loading seo

Detta lyftes nyligen upp i USA, och Google verkar ha gett lite olika svar vid olika tillfällen. Men vad man kan och bör utgå ifrån, är att Googles crawlbot scrollar aldrig igenom er sida utan kan se upp emot ca. 10,000 pixlar ned.

Så om ni inte jobbar med så kallad ”lazy loading” och har all text synlig (i HTML-format) så ser Google förhoppningsvis större delen av er sida och ni riskerar inte att Google inte indexerar ert innehåll.

Använder ni er utav denna teknik?

Om ni använder er av denna teknik så finns det alltså en risk för att Google inte ser ert text- och bildinnehåll på era sidor. Vilket kan resultera i att er relevans på dessa sökord och innehåll kanske inte får den rankingen eller relevansen ni ville.

Se hur Google ser er sida

Ni kan testa detta genom att skriva site:<er URL till er sida> på Google och sedan klicka på den gröna pilen bredvid URL:en i sökresultat och sedan på Cachad.

Då kommer ni få upp en sida där Google säger när de senaste såg er sida. Här ser ni då hur Google ser er sida och även hur källkoden ser ut.

lazy loading seo

Saknas det då innehåll eller koden inte visar allt innehåll så kan detta vara ett problem och bör ses över.

Här är ett exempel på hur Google ser ett utav våra senaste blogginlägg och här är källkoden på vad Google ser på denna sida.

Vad ska ni då göra med det?

Vi skulle säga att gör några stickprov, och hittar ni detta någonstans så bör ni antingen prata med er tekniskt ansvarig för hemsidan eller de som servar er hemsida.

Vill ni ha hjälp kring detta? Så ta gärna kontakt med oss.

Och den rekommendation vi kan ge, är att helst inte använda er av detta. Alltså använder er av så kallat <noscript>.

Skriven av,
Jimmy Sjögren

Pin It on Pinterest

Share This