Snabba upp din WordPressida

av Adam Borowski

 | uppdaterad 12.10.2021

WordPress är ett fantastiskt CMS med oändliga möjligheter när det kommer utseende och funktioner. WordPress är väldigt enkelt att sätta upp. Det finns oändligt med guider som du kan hämta kunskap från. Detta är några utav anledningarna till att det finns runt 28 miljoner aktiva wordpressidor. Men som du kanske har märkt så är det lätt hänt att hemsidan blir långsam. 

Här kommer några tips på hur du kan snabba upp laddningstiden på din hemsida.

  1. Tema och design
  2. Optimera bilder
  3. Val av tillägg
  4. Externa script
  5. Cache

1. Tema och design

Det finns en uppsjö olika teman, design-features och funktioner som man kan lägga till i wordpress. Vår rekommendation är att välja ett rent tema. Med rent tema menar vi ett tema som inte har för många funktioner som tynger ner hemsidan.

Det kan till exempel vara bildspel/karuseller som skiftar bilder.

Ett annat exempel är animationer av texter och bilder. Dessa funktioner kan uppfattas som snygga men tittar vi på hur dessa påverkar laddningstiden så är det bästa alternativet att avstå.

2. Optimera bilder

Som vi har nämnt i tidigare blogginlägg, poddar och webinar så är optimering av bilder väldigt viktigt. Med tanke på att antalet mobilbesökare ökar från år till år vill vi ha sidor som laddar in snabbt och som inte förbrukar besökarens surf. 

Därför bör du tänka på bildernas storlek innan du laddar upp dessa i mediabiblioteket i WordPress. Det finns en rad olika tillägg som kan hjälpa dig med bildoptimering. Exempel på tillägg är Imagify eller Shortpixel som komprimerar dina tunga bilder och visar ut dessa i ett modernt format som WebP. 

Genom att optimera bilder, dra ner på storleken och kvalitén så blir sidan snabbare. Om du har en bild i toppen på dina sidor så kan du genom bildoptimering få en lägre Largest Contentful Paint (Core Web Vitals).

När du väl har optimerat bilderna på din webbplats är det dags att sätta upp rutiner. Med rutiner menar vi regler för hur du och dina kollegor bör tänka kring grafiskt innehåll i fortsatt arbete. Tänk på bildstorlekar när ni laddar upp bilder samt tänk på den totala bildstorleken på en landningssida. En bild som är på 100kb är okej, men 15 bilder á 100kb blir helt plötsligt en betydande mängd data som ska laddas ner.

3. Val av tillägg (plugins)

Tänk på att inte installera allt för många plugins när du sätter upp din sida. Läs på och utvärdera olika tillägg innan du bestämmer dig för ett specifikt.

Sträva efter att installera tillägg som:

  • Uppdateras med jämna mellanrum.
  • Har bra recensioner.
inne på tilläggets sida ser du  när det uppdaterades senast

Försök att hålla din WordPressida ren från tillägg som du inte behöver. Varje tillägg vars jobb är att förändra utseendet eller att lägga till en funktioner skapar mer jobb för din hemsida. Det är just dessa anrop som bygger på laddningstiden.

välj tillägg med bra recensioner

4. Externa script

Script till tjänster som till exempel Hotjar eller DoubleClick kan påverka laddningstiden också. Om du inte behöver köra dessa script hela tiden så bör du inaktivera dessa. Utför mätningar, genomför punktinsatser och välj sedan att pausa eller inaktivera dessa.

Tittar vi på script som behöver ligga aktiva på hemsidan alltid kan du välja att skjuta upp inladdningen av scriptet tills dess att innehållet på sidan är inladdat. På så sätt påverkar du inte besökarens upplevelse av sidan.

Tänk bara på att Time to interactive (Core Web Vitals – TTI) kan påverkas av script som kör i bakgrunden. Detta är alltså tiden det tar innan en besökare kan börja klicka på knappar, meny, bilder och att sidan reagerar på dessa interaktioner.

med lighthouse kan du se om du har tredjepartsscript som påverkar din laddningstid

Genom att köra ett Lighthouse-test på din hemsida kan du se om du har script som påverkar upplevelsen för besökaren.

5. Cache

Ett tips på hur man gör sin wordpressida snabbare är att installera ett Cache plugin. Det finns en stor mängd olika cache-tillägg som gör ett bra jobb.

Vad Cache-tillägget gör är att det tar en ”kopia” på hemsidan och visar den sparade versionen för besökare som kommer in. På så sätt presenteras en sparad version av din hemsida utan att ett flertal anrop och hämtningar av bilder behöver göras. Dina besökare kommer att uppleva hemsidan som snabbare och antalet personer som lämnar kommer att minska.

Hur mäter man laddningstiden på sin hemsida?

Man kan kontrollera sin hemsidas laddningstid med hjälp av olika verktyg. Google har tillexempel Lighthouse som du kan använda för att mäta laddningstider kopplade till Core Web Vitals. Ett annat verktyg är GTmetrics som delvis tar sina siffror från Lighthouse. 

Fördelen med att köra Lighthouse är att man kan välja om man vill simulera en mobiltelefon eller en dator. Här får vi isåfall siffrorna för hur mobila användare upplever hemsidan kontra hur desktopanvändare upplever hemsidan.

En annan fördel med Lighthouse är att det finns ett tillägg till Chrome som du enkelt kan installera. På så sätt har du alltid verktyget nära till hands när du vill genomföra ett test på din webbplats.

Här hittar du Lighthouse-tillägget till Chrome

SEO-Guide från Ranktrail - enkel sökmotoroptimering

Senaste blogginläggen

Målgruppsanalys för B2B

Målgruppsanalys för B2B

Målgruppsanalys med fokus på SEO och Content Marketing Ranktrail är ett gör-det-själv koncept där jag och mina kollegor agerar som SEO coacher. Man kan säga att vi är personliga tränare för kunder som vill komma igång med SEO och Content Marketing. För dem som vill...

301 redirect – Vad är det?

301 redirect – Vad är det?

Vad är en 301 redirect? En permanent redirect, eller en så kallad 301:a är en redirect som säger att innehållet blivit flyttat. Detta är en permanent flytt som inte kommer att ändras i framtiden och exempelvis Google behöver inte lagra den gamla url:en. Som vi har...

Legacy Tools – Google Search Console

Legacy Tools – Google Search Console

I Google Search Console finns även äldre rapporter och verktyg som man kan använda för att hitta förbättringsmöjligheter. Dessa verktyg ligger under ”Legacy tools and reports” i vänstermenyn. Detta är rapporter som inte är uppdaterade till utseendet men som...

Checklista till din Content Audit! (2022)

Checklista till din Content Audit! (2022)

Inför din planering och skapandet av en Content Plan så bör du analysera det innehåll som du redan har och genomföra en Content Audit. Här går jag igenom de olika delarna som du bör ha med i din Content Audit som exempelvis vilken data du bör samla in, Vad är en...

Description – den bortglömda annonsplatsen

Description – den bortglömda annonsplatsen

Vad är Description? Description (Meta Description) är de textrader på Googles sökresultatsida (SERP) som beskriver innehållet på sidan du hamnar på om du klickar på Title länken. Description saknas ofta Få kan väl ha missat att en sidas Title länk är viktig för SEO...

Pin It on Pinterest

Share This