BERT kommer att förändra allas arbete med sökmotoroptimering hävdar Google och är också den senaste uppdateringen i algoritmen som görs nu och det handlar om språkteknologi. Rankingen kommer att påverkas av BERT men inte 100% av alla sökningar utan endast 10%, än så länge.

Här förklarar vi mer hur BERT kommer att påverka din sökmotoroptimering och visar även exempel från Google på skillnaderna från hur det såg ut innan BERT och hur det ser ut efter implementeringen 

Förbered er på en ny era inom SEO!

BERT förbättrar förståelsen av sökintentionen

BERT är en del i Google’s algoritm som hanterar naturligt språk och försöker förstå vad din text handlar om. BERT bygger på en modell där man processar ett ord mot alla de andra ord i en mening och sammanhang. Troligen kommer BERT bidra med så att Google lättare förstår din text om den är positiv, negativ, om den som skriver är ledsen, glad, arg eller nervös. Och även förstå ännu mer vad din text handlar om då ett ord i ett sammanhang betyder något annan i ett annat sammanhang.

Så påverkas din sökmotoroptimering av BERT

Ditt arbete med sökmotoroptimering (SEO) kommer att förändras, framförallt då dina texter som du kommer att skapa. BERT kommer att försöka förstå vad olika ord i en mening innebär och betyder eftersom ett ord ofta kan betyda olika saker beroende på i vilket sammanhang de nämns.

 

Idag är det vanligt att man använder en sökterm (sökord eller sökfras) som huvudterm i Meta Title, i Meta Description, H1-rubriker, i ingressen och på andra positioner inne på en websida. Användandet av synonymer och besläktade ord stärker din sida inom ett ämne och gör det enklare för Google att förstå vad din text handlar om. BERT kommer att tillföra en hel ny dimension till detta vilket troligen bidrar till att användandet av huvudtermer, synonymer och besläktade ord förändras till det positivare och du kan bli mer fri i ditt uttryck, men detta vet vi för lite om i praktiken då vi inte har testat det ännu i Sverige. För den som inte har så mycket koll på hur man bör uttrycka sig i text vid sökmotoroptimering så blir detta troligen befriande och alla copywriters kan uttrycka sig mer kreativt och naturligt.

 

BERT kommer bidra till att Google på sikt kan förstå svenska prepositioner (ex. i, på, framför) bättre vilket leder till att ditt skrivande kommer att bli mer “fritt”. Redan idag är det friare tack vare Googles uppdatering med Rankbrain (November 2015), som då tillförde Artificiell Intelligens.

Pin It on Pinterest

Share This